Recepty od Mlsounky
Kynutý borůvkový koláč s tvarohem
Dnes jsem si pro vás připravila recept na koláč, který peču hlavně v letních měsících, kdy je sezóna borůvek. Tento typ borůvkového koláče se u nás doma pekl odjakživa a patří mezi mé nejoblíbenější. Doma jsem ale měla lesní borůvky v zásobě v mrazáku a tak proč si neupéct borůvkový koláč i v zimě.
Na kynutý borůvkový koláč budeme potřebovat:
Těsto:
- 500g hladká mouka
- 20g čerstvé droždí
- 1 Šťastné vejce
- 150 ml plnotučného vlažného mléka
- špetka soli
- 100g cukru krupice
- 70g másla
- 0,5l lesních borůvek
- 1 lžička kvalitního nebo domácího vanilkového extraktu
- citrónová kůra
Náplň:
- 250g tučného tvarohu ve vaničce
- 1 lžíce moučkového cukru
- 1 šťastné vejce
Drobenka:
Postup:
Máslo si vyndáme z lednice dvě hodiny předem, pokud zapomeneme tak se máslo dá do těsta nastrouhat.
Jako první si připravíme kvásek z droždí, mléka a cukru. Mléko nesmí být studené ale vlažné, jinak by kvásek nevyběhl. Na kvásek potřebujeme 100 ml mléka, 20g droždí a dvě lžičky cukru krupice, nejprve v mléce smícháme cukr a potom rozdrobíme do mléka droždí a necháme na teplém místě vzejít, obvykle to trvá cca 20-30 minut. V mezičase kdy nám pracuje kvásek tak v robotu smícháme všechny sypké suroviny a 1 šťastné vajíčko, pokud robota nemáte, tak smíchat suroviny ručně bude to sice pracnější ale za tu dobrotu to stojí za to.
Když nám kvásek krásně vzešel, tak ho přidáme do těsta a přidáme ještě zbytek mléka no a můžeme robota zapnout na mírný stupeň. Až budou všechny suroviny spojené. Poté přidáme lžičku vanilkového extraktu. A úplně nakonec přidáme máslo, které do těsta dáváme a zapracováváme postupně, dokud se máslo s těstem nespojí. Hotové těsto přikryjeme čistou utěrkou a necháme vykynout na teplém místě a nebo je možnost těsto nechat kynou v troubě, já ji zapínám na horkovzduch na 50 stupňů. Kynutí bude trvat cca hodinu a půl.
V mezičase co nám bude kynout těsto si připravíme tvarohovou náplň a drobenku na koláč.
Do tučného tvarohu vyklepneme jedno vejce a trochu citrónové kůry a tvaroh s vajíčkem vyšleháme. Když máme vyšlehaný tvaroh s vejcem, tak můžeme pokračovat s drobenkou (tohle je má nejoblíbenější část, to hňácání je totiž skvělej relax :) ) smícháme hrubou mouku cukr a máslo dohromady a rukama smícháme.
Vykynuté těsto si dáme na pomočený vál a vyválíme si ho do požadovaného tvaru. Já válela do obdélníku, protože pekáček mám obdélníkový. Vyválené těsto dáme do vymazaného (máslem) pekáčku/formy. Na těsto přidáme vyšlehaný tvaroh, na vyšlehaný tvaroh nasypeme borůvky a zasypeme drobenkou. Připravený koláč dáme do předem vyhřáté trouby na 175 stupňů na horkovzduch asi cca na 45 minut, dokud těsto do zlatova upečené a ještě do něj píchneme špejlí jestli je hotové i zevnitř. Poté ho necháme vychladnout a pak si koláč dát ke kávě nebo k čaji, prostě to co máte rádi.
Dobrou chuť :)
![]() |
Špatně jsem odhadla okraje pro příště je budu muset více vyválet aby nebyly zbytečně moc tlusté. |
Tenhle typ koláče miluju, tak snad zaujme i vás a budu se těšit na vaše výtvory a komentáře.
Mlsounka.Claire
Och áno, takýto koláč milujem. Určite vyskúšam aj tvoj recept ♥
OdpovědětVymazatxx Alexandra z 𝕄𝕊 𝔸𝕃𝕎𝔸𝕐𝕊 𝕃𝔸𝕋𝔼 / INSTAGRAM
Mňam! Tak ten vyzerá dokonalo! :)
OdpovědětVymazatFRENCHSTYLE | Sleduj ma na Instagrame! ♥
Ty jo. takovej koláč jsem neměl strašně dlouho. Takže děkuju za krásnej recept a v nejbližší době si ho budu muset upéct.
OdpovědětVymazatTy jo. takovej koláč jsem neměl strašně dlouho. Takže děkuju za krásnej recept a v nejbližší době si ho budu muset upéct.
OdpovědětVymazat